A füstölő hatása - a füst ősi csodája

Tudtad, hogy az emberiség évezredek óta használja a füstölőt és már a régi időben is a magasabb világokkal való kapcsolatot keresték általa? Ezt a titokzatos eszközt éppen úgy használták az ősi szentélyek szertatásainál, mint ahogyan a sámánok és gyógyítók is nagy fontosságot tulajdonítottak neki.
Tovább olvasva kiderül, mely ősi korból ered és milyen áldásos hatású lehet a használata a ma embere számára is!
A füstölő eredete
Elnevezése a latin incendere szóból ered, amely azt jelenti, hogy égetni.
Az emberiség történetének kezdete óta használt füstölőt, egészen a tűz felfedezése óta. Valószínűleg őseink felismerték, hogy a legtöbb növénynek egyedülálló és néha erőteljes illata van elégés után. A levegő tehát gyorsan megtelik erőteljes, kellemes, bódító illatokkal néhány szárított levél, fűszer vagy fenyőág tűzre vetése után. Valahogy így történhetett a füstölő felfedezése..
Az egyes kultúrákban világszerte égettek tömjént istentiszteletkor vagy felajánlásként Isten, vagy az istenségek számára. Ez a gyakorlat megtalálható minden vallásnál és a világ minden régiójában.
Az olyan ősi szövegekből, mint például az egyiptomi hieroglifák megtudhatjuk, hogy a füstölő gyakori és nagy jelentőségű volt már ezeknek a korai kultúráknak a szellemi életben is. Egyes ábrázolásokon papok láthatóak az istenek kiengesztelésére szánt füstölők égetése közben, vagy a gyógyítókat, akik füstöléssel démonokat űznek ki egy betegből. Az egyiptomi templomokban mindig égett tömjén az istenek és istennők tiszteletére.
A héberek és a keresztények, a buddhisták, hinduk, indián kultúrák mind-mind aktívan használták a füstölőt. Már több ezer évvel ezelőtt igen kívánatos áru volt a piacon a tömjén. Az Arab-félszigeten egy időben értékesebb valuta volt, mint az arany vagy ezüst. Tömjént nagy mennyiségben használtak az ókori egyiptomiak, perzsák és asszírok, és rajtuk keresztül, a rómaiak.
Az orvostudomány atyja, Hippokratész a legenda szerint megszabadította Athént a pestis járványtól illatos növények elégetésével.
A szent füst
Az ősidők óta a különböző kultúrákban világszerte égettek tömjént istentiszteletkor és felajánlásként, ez a gyakorlat megtalálható szinte minden vallásban és a világ minden régiójában. A füstölőt tehát az emberiség nagyon hamar a spiritualitáshoz és a vallásgyakorláshoz kapcsolta.
A Bibliában is több helyütt említésre kerül az Ószövetségben és az Újszövetségben is, valamint a három Napkeleti Bölcs egyik ajándéka is a tömjén volt az újszülött Jézusnak.
A buddhizmusban azonban kiemelt szimbolikus és gyakorlai jelentőséget kap, hiszen füstölők égetése jelentős rituálé minden nagyobb buddhista hagyományban, de a cél és a szimbolika kissé különbözik. A buddhizmusban a füstölő felajánlás a Buddháknak, a Három Drágaságnak, valamint illata szimbolizálja a tiszta erkölcsi magatartást, emlékeztet és segít a helyes magatartás és gondolatok megtartásában és ápolásában.
A füstölő hatása
A füstölő aromái, ha kellemes érzést jelentenek, javíthatják a fogékonyságodat a meditációra, vagy a jógára. A levegőben szétterjedő illat lazítja a tudatunkat, segít lelassítani a fejünkben állandóan rohanó gondolatokat.
Használatával élesedik a belső figyelem. Önmagában a füstölő nem végzi el a lelki, spirituális, vagy mentális munkát helyettünk, de segíthet létrehozni vagy növelni a kívánt energiákat.
A füstölő hatása - a különböző füstölő típusok
Tibeti füstölők
Különböző gyógynövények, fűszerek, növények és ásványok keverékéből készül évszázados receptek alapján. A Nepálba és Indiába menekült tibeti szerzeteseknek sikerült megőrizniük az ősi recepteket. Webáruházunkban többféle eredeti és tradícionális, kézzel készített tibeti füstölőt találhatsz, a Himalaya érintetlen térségeiből származó tiszta alapanyagokból..
Indiai füstölők
Indiának időtlen idők óta gazdag hagyománya van a társadalmi és vallási események során való füstölőhasználatnak. Az indiai füstölő anyagát paszta formájában egy bambusz bot köré hengerelik vagy körbeöntik. A bambusz módszer Indiából származik, és eltér a nepáli , tibeti és japán módszerektől, ahol a bambusz botot egyátalán nem használják. Az ájurvédikus elvek szerint, az összetevők öt osztályba sorolhatók: éter (gyümölcs), például csillagánizs ; víz (szárak és ágak), például szantálfa , cédrusfa ,tömjén , mirha ; föld (gyökerek), például a kurkuma , gyömbér , macskagyökér , indiai nárdusolaj ; Tűz (virág), például a szegfűszeg ; és a levegő (levél), például pacsuli.
Webáruházunkban szintén sokféle tradícionális recept alapján, természetes növényi alapanyagokból készült, garantáltan eredeti indiai füstölőt találsz!
(források: www.buddhanet.net, www.paganspath.com, www.ofspirit.com, www.en.wikipedia.org)